Voor menig aantal verschillende horecazaken geldt dat ze het moeten doen met een beperkte hoeveelheid aan beschikbare ruimte. Dat zorgt ervoor dat er in de praktijk een aantal keuzes moeten worden gemaakt. Interessant op dit vlak is het vooral om rekening te houden met het feit dat er bepaalde toestellen bestaan die over een extra veelzijdige werking beschikken. Deze toestellen slagen er dan ook in de praktijk in om de functie van meerdere apparaten op zich te nemen. Het feit dat er dan slechts één toestel is vereist zorgt er uiteraard voor dat je heel wat plaats en zelfs ook kosten kan besparen. Het is mede omwille van deze redenen dat er kan worden vastgesteld dat een combisteamer tegenwoordig echt onmisbaar is geworden!
Wat is een combisteamer?
De combisteamer is eigenlijk een combinatie van een oven en een stoomoven. Deze combinatie zorgt ervoor dat je met behulp van slechts één enkel apparaat er in slaagt om een groot aantal gerechten op verschillende manieren te kunnen bereiden. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat dit niet het enige voordeel is. Het is namelijk zo dat je in een combisteamer ook in één klap grotere hoeveelheden eten kan klaarmaken.
De uitstraling van een combisteamer komt eigenlijk volledig overeen met deze van een gewone oven. Dit gezegd hebbende zit de kracht van de combisteamer vooral vanbinnen. Het is met behulp van een dergelijk apparaat dan ook perfect mogelijk om voeding op heel wat meer verschillende manieren te bereiden. Zo kan je gebruikmaken van stoom, maar ook van hete lucht of zelfs van een combinatie van beiden. Deze eigenschappen maken in ieder geval meteen duidelijk hoe ongelooflijk veelzijdig een combisteamer in de praktijk wel niet is.
Het bereiden van de meest uiteenlopende voedingswaren
Door gebruik te maken van een combisteamer zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op tal van verschillende voordelen. In eerste instantie is er dus het feit dat je heel wat uiteenlopende voedingswaren kan gaan bereiden. Dit zorgt ervoor dat je met behulp van een combisteamer dus met andere woorden niet alleen groenten en vlees kan bereiden, maar ook zaken zoals vis, rijst en pasta. Ook alle andere smaakvolle kost kan je gewoon lekker eenvoudig in de gastronormbak stoppen en in de combi-oven plaatsen. Door vervolgens in te stellen op welke manier je ze graag bereid wil zien worden ben je helemaal klaar!
Het instellen van een combisteamer is werkelijk ongelofelijk eenvoudig. Heel wat mensen die voor het eerst aan de slag gaan met een dergelijke steamer vrezen dat ze daarvoor eerst even een duik in de handleiding zullen moeten nemen. Eigenlijk is dat nergens voor nodig. In de praktijk wordt dan ook al snel duidelijk dat je alle gewenste eigenschappen voor de bereidingswijze gewoon geheel naar wens kan instellen. Het gaat hierbij om zaken zoals:
- De temperatuur;
- De kooktijd;
- De hoeveelheid aan stoom die is vereist;
Wanneer je de bovenstaande gegevens hebt ingesteld zal je kunnen vaststellen dat de combisteamer voor jou aan de slag zal gaan. Je hoeft dus zelf verder eigenlijk helemaal niets meer te doen. Let wel, is het bereiden afgelopen? In dat geval moet je er bij het openen van de deur rekening mee houden dat er hete stoom kan vrijkomen. Zorg er dus voor dat je, je daar niet aan verbrandt.
Alle voordelen van een combisteamer op een rijtje
De bovenstaande informatie heeft reeds duidelijk gemaakt dat er aan het gebruik van een combisteamer menig aantal interessante voordelen zijn verbonden. Het kan echter interessant zijn om deze voordelen nog even in een duidelijk overzicht te gieten. Om welke voordelen het hierbij precies gaat maakt het onderstaande stappenplan in ieder geval meteen duidelijk:
- Je kan met één enkel apparaat voeding op verschillende manieren bereiden;
- Het is mogelijk om grotere hoeveelheden voeding in één keer te bereiden;
- Smaken, geuren en kleuren blijven door stoom veel beter behouden;
- De vitamines gaan tijdens het bereidingsproces niet verloren;
De bovenstaande vier voordelen zullen voor het merendeel van de mensen reeds voldoende reden zijn om ervoor te kiezen om een combisteamer te kopen. Dat is echter niet alles. Er zijn aan het bestellen van zo’n toestel immers nog twee extra voordelen verbonden, namelijk:
- Ze neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan twee aparte toestellen;
- De kostprijs valt logischerwijs eveneens een behoorlijk stuk lager uit;
Daar waar er vroeger in eigenlijk maar weinig horecazaken voor werd gekozen om gebruik te maken van een combisteamer is daar tegenwoordig echt wel verandering in gekomen. Sterker nog, eigenlijk is dit type van horeca-apparatuur eigenlijk vandaag de dag niet meer weg te denken uit een professionele keuken. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij graag één van de meest veelzijdige professionele toestellen voor de horeca in huis halen? Dan is een combisteamer kopen in de praktijk altijd de moeite meer dan waard!