Hoe meer je over voeding gaat leren, hoe beter je zult begrijpen hoe koolhydraten je voeding en gezondheid kunnen beïnvloeden. Als je naar informatie gaat zoeken om te weten hoe het nou precies zit, en wat je nou echt nodig hebt om gezond te eten, kan het zijn dat je veel tegenstrijdige informatie tegen komt, “wat zijn koolhydraten?” is daarom een belangrijke vraag om te beantwoorden. En hoe zit dat met catering? Kan een cateraar rekening houden met deze wensen als ik een buffet bestel? Waarom zouden mijn gasten hier rekening meer moeten houden? In dit artikel worden een aantal belangrijke feiten behandeld over koolhydraten zodat je beter weet wat wel en niet klopt.
Feit 1: Koolhydraten zijn suikers
Behalve een kleine groep koolhydraten die vooral uit vezels bestaan die niet worden omgezet naar glucose voordat ze de dikke darm bereiken, worden alle koolhydraten omgezet in een vorm van suiker. Zetmeel of de zogenaamde complexe koolhydraten zijn niets anders dan langere schakelingen van suiker. De enige vraag hier is hoe lang het duurt voor de suiker in onze bloedstroom terecht komt. Veroorzaakt het koolhydraatrijk voedsel een snelle, hoge stijging van de bloedsuikerspiegel of wordt het over langere periode afgebroken? Helaas is het zo dat de meeste vormen van complexe koolhydraten in de eerste categorie valt en dus voor een snelle bloedsuikerspiegel stijging zorgt. Belangrijk om hierop te letten als je catering gaat bestellen. Voor jou en de mensen die bij je komen eten!
Feit 2: Niet alle koolhydraten zijn slecht
Zoals je waarschijnlijk al lang weet, zijn zetmeelvrije groenten en veel van het fruit onze grootste vriend als we het hebben over een gezond eetpatroon. Deze voedingsmiddelen bevatten heel veel essentiële vitaminen, vezels en mineralen waar we gewoon niet zonder kunnen en die dus echt in een gezond eetpatroon thuis horen.Nou wordt er vaak gezegd dat men niet genoeg groente mag eten gedurende een koolhydraatarm dieet en dat fruit helemaal uit den boze zou zijn, maar vaak is die gedachtegang gebaseerd op misinformatie. Heel veel koolhydraatarme diëten stimuleren juist het eten van groente en fruit, er worden alleen richtlijnen gegeven welke men het beste kan eten gedurende de eerste fases van zo’n dieet, en welke beter later weer opgenomen kunnen worden, om het afvallen te bevorderen.
Feit 3: Kies voor peulvruchten
Vooral in de wat strengere periode van je dieet, wordt je geacht ook peulvruchten te laten staan, maar zodra je in de buurt komt van je streefgewicht, zul je worden aangespoord om rustig aan te gaan experimenteren met peulvruchten. Peulvruchten passen eigenlijk heel goed in een koolhydraatarm dieet, omdat de koolhydraten die ze leveren heel langzaam worden opgenomen en dus niet de hoge pieken veroorzaken. Maar, men moet er wel mee oppassen, omdat niet ieder mens hetzelfde reageert op het zetmeel in peulvruchten, vandaar dat wordt gezegd dat men het beste kan wachten met het toevoegen van peulvruchten, totdat het gewicht stabieler is. Vanuit de positie van een stabiel gewicht kan men dan gaan experimenteren en beetje bij beetje weer peulvruchten eten.
Feit 4: Zetmeel is niet altijd gezond
Nou is ons al die jaren verteld dat we vooral maar granen moeten eten omdat het zo geweldig zou zijn voor onze gezondheid. En ook al is dat tot op zekere hoogte waar, het probleem zit hem in het feit dat bijna alle producten die we eten waar granen in verwerkt zitten, zo zijn bewerkt dat de lange suikerketens vast zijn doorbroken door de producent door het te malen. Dit betekent dat het oorspronkelijk langzaam vrijkomende zetmeel, nu veel sneller een weg vindt in onze bloedbaan met alle gevolgen van dien. Vooral als het gaat om de groep granen (rijst erbij inbegrepen) is het belangrijk om te kijken hoe JOUW lichaam erop reageert en of je het wel of niet makkelijk kan toevoegen aan je eetpatroon, of dat het juist een dikmaker voor je is. Daarom wordt deze groep vaak even buitenspel gezet, vooral tijdens het begin van een koolhydraatarm dieet, juist zodat je naderhand écht kan bekijken hoe je lichaam erop reageert, als je het beetje bij beetje weer terug brengt in je voedingspatroon.
Advies van de cateraar
Wanneer je een feestje gaat organiseren en de cateraar contact opneemt over het menu is het dus raadzaam om eens te vragen naar gezonde maaltijden. Misschien is het mogelijk om vegetarische buffetten of veganistische hapjes te bestellen. Misschien is het cateringbedrijf zelfs wel gespecialiseerd in bijvoorbeeld vezelrijk koken of zoutarm. Door het gesprek aan te gaan met de maaltijdbezorger is er vaak veel mogelijk.